Ilger marketing

Grafisch ontwerper

Een grafisch ontwerper zorgt ervoor dat de vormgeving van drukwerk zoals websites, brochures, affiches, verpakkingen, ontwerpen voor verschillende media, hierbij kan je denken aan de huisstijl of het beeldmerk. Als je als grafisch ontwerper het werk van een ander uitvoert dan wordt hij of zij ook wel een grafisch vormgever genoemd. De twee beroepen zijn precies hetzelfde alleen als grafisch vormgever doe je het voor een ander. Bedrijven waar je een grafisch ontwerper vindt zijn vooral marketing- en reclamebureaus, drukkerijen, uitgeverijen maar bijvoorbeeld ook als zelfstandig ondernemer en dan opdrachten voor verschillende opdrachtgevers uitvoeren. Als grafisch ontwerper kan je jezelf hogerop werken tot creative director of artdirector.

Het doel en methode

Grafisch ontwerper

De grafisch vormgever bepaalt binnen het ontwerp de vormgeving, hieronder valt de lay-out (de indeling), typografie (denk hierbij aan lettersoort, kolombreedte, regelafstand, kleurgebruik, illustraties en foto’s). Aan de hand van de wens van de klant gaat de grafisch vormgever aan de slag met een conceptontwerp wat later gepresenteerd wordt aan de klant om te kijken of hij/zij hier mee tevreden is, is dit het geval dan gaat de grafisch vormgever verder met het uitwerken van het product. Dit doe hij door middel van behulp van professionele grafische software die het product dan uitwerken tot een eindproduct. Dit kan hij in zijn eentje doen maar bijvoorbeeld ook met een fotograaf.

De grafisch vormgever moet natuurlijk rekening houden met de wensen van de klant maar ook met de (specifieke) doelgroep, de financiële mogelijkheden en uiteraard de technische verwerking.
De grafisch ontwerper kan door middel van typografie zorgen dat de optimale leesbaarheid bereikt kan worden en extra functionaliteiten op zijn best benut worden. De grafisch vormgever kan ook adviezen geven aan de opdrachtgever om te zorgen dat het vormconcept enigszins hetzelfde blijft.
Een grafisch vormgever kan ook ingezet worden als webdesigner aangezien vrijwel alles wat een grafisch vormgever doet gebruikt wordt bij webdesign.

Voordelen goed webdesign

Als jij als grafisch ontwerper goed je taken voltooid en ervoor zorgt dat de website er goed uitziet dan volgt de rest eigenlijk vanzelf wel. Zolang je een goed begin hebt kun je vanaf daar weer verder werken wat een stuk makkelijker is dan wanneer je vanaf een slecht begin verder gaat.
Een goed begin/concept zal ervoor zorgen dat klanten makkelijker op jouw website blijven, je maakt desnoods maar 1x een eerste indruk en die moet zo zijn dat eventuele klanten terug blijven komen of überhaupt komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *