Ilger marketing

ICT projecten

ICT projecten

Nederland is ICT-land. ICT projecten maken werk gemakkelijker, althans zo is de bedoeling. En gek genoeg gaan juist de projecten die vanuit overheidswege worden uitgevoerd steeds mis.

 

Projecten moeten processen gemakkelijker maken

Het is de bedoeling van ICT projecten dat ze bepaalde processen behoorlijk vergemakkelijken. Als dat ook daadwerkelijk lukt, is een ICT project altijd de moeite waard. Hoewel Nederland ICT-land bij uitstek is, gaan er gek genoeg toch veel grotere projecten de mist in. Gek genoeg gaan uitgerekend bij ICT projecten van de overheid nogal wat dingen mis en worden de budgetten fors overschreden.

 

Projecten duren lang en kosten veel te veel

De projecten duren veel te lang en overschrijden fors het budget. Er zijn berekeningen die zeggen dat ICT projecten de afgelopen jaren een miljard euro duurder zijn uitgevallen dan was begroot. De echte kenners vinden deze berekening aan de lage kant. Onderzoek leerde dat het budget onder 125 verschillende ICT projecten al een miljard euro overschreden werd, soms werden de kosten zelfs verdubbeld. En dan te bedenken dat die 125 projecten nog slechts het topje van de ijsberg zijn.

 

Ook de Belastingdienst ging de mist in

Omdat de overheid nooit slaapt, werd er een bureau opgericht dat dichter op de projecten moest zitten. Veel leverde dit echter niet op. Neem de Belastingdienst dat een project de mist in zag gaan en neem dat van de IND, dat processen wilde digitaliseren en daar 1,2 miljoen euro voor gereserveerd. Ondertussen echter zijn de kosten opgelopen naar enkele tientallen miljoenen euro’s.

 

Duur grapje: het betere beveiligen van DigiD

En wie herinnert zich nog een ICT project als die voor het DigiD systeem. Werd eerste uitgegaan van een nota van vier miljoen euro, in werkelijkheid liepen de kosten echter op naar liefst veertig miljoen euro. Een duur projectje voor het betere beveiligen van DigiD dus.

 

Als ze maar doen wat ze beloven

ICT projecten zijn geweldig als ze doen wat ze vooraf allemaal en met veel tamtam beloven. Dat is echter lang niet altijd het geval. Vraag dat maar aan het UWV, dat over een ogenschijnlijk prachtig systeem beschikt, maar waar in de praktijk toch erg moeilijk mee te werken valt. Het leverde grote druk op medewerkers op, die bepaalde taken vervolgens niet langer konden uitvoeren. Het werk bleef met andere woorden gewoon liggen, van controle was geen sprake waardoor de extra kostenpost eigenlijk nog veel hoger ligt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *